Verbeter je gezondheid met een koude douche en val af

In één keer de knop omzetten. Die van de douchekraan welteverstaan. Op een warme zomerdag, dat wel. Mijn zoontje kwam kijken wat er aan de hand was, gillend stond ik onder de douche “niets hoor schatje, mama neemt een koude douche”.

Je kunt natuurlijk ook geleidelijk aan een koude douche wennen. Begin met douchen op een temperatuur die je gewend bent en draai de kraan dan steeds een stukje kouder, tot de koudste stand. Richt de straal op je voeten en probeer dit 5 tot 10 seconden vol te houden en draai de kraan dan weer warmer. Ga iedere keer een stukje verder, tot dat je helemaal onder een koude straal kan staan. Verleng dan de tijdsduur.

De 1e methode past beter bij mij, ik douche nu al zo’n 2 jaar koud af. Bij blootstelling aan koude, verdwijnen vetcellen. Dat was mijn voornaamste motivatie om ermee te beginnen, bovendien blijkt het mij een verfrissende start van de dag te geven. Ik voel mij letterlijk herboren.

Hier volgen nog 7 gezondheidsvoordelen van koud douchen:

  1. Het versterkt je immuunsysteem. Je lichaam wil de temperatuur gelijk houden en bij aanraking met het koude water is er even acute stress. In tegenstelling tot chronische stress, is acute stress heel gezond voor je.
  2. Blootstelling aan temperaturen onder de 19 graden activeert bruin vet en dit stimuleert de stofwisseling en de vetverbranding.
  3. Dagelijkse blootstelling aan kou zorgt ervoor dat je meer endorfines aanmaakt, je gaat meer geluksgevoel ervaren.
  4. De vetlaag op je huid blijft intact, evenals de gezonde bacteriën die op je huid zitten. Deze bacteriën beschermen je tegen indringers, zoals virussen die via je huid naar binnen willen.
  5. Het stimuleert je bloedcirculatie en dit versterkt je huid en je haren.
  6. Je lichaam moet aan het werk om warm te blijven, je verbruikt extra calorieën terwijl je aan het douchen bent!
  7. Je kunt een tijdelijke vermindering van pijngevoeligheid ervaren.

Het is ook eigenlijk best onnatuurlijk om dagelijks warm te douchen. Een luxe waar we niet bij stil staan. De oermens werd dagelijks aan hitte en koude blootgesteld. Overdag was het heet, terwijl het ‘s avonds koud was.. Deze temperatuurwisselingen hebben een positieve invloed op de regulatie van lichaamstemperatuur. Je lichaam is beter in staat om zichzelf warm te houden.

Ga jij door deze gezondheidsvoordelen de uitdaging aan om koud te douchen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top